Segla jorden runt
Att segla jorden kan låta som projekt som är näst intill omöjligt att genomföra. Men faktum är att såväl familjer som ensamseglare gör det och så har det varit sedan långt tillbaka i tiden. De flesta som verkligen ger sig i kast med att segla på detta sätt klarar att genomföra projektet. Problemet för de flesta är att skapa tillräckligt mycket utrymme i livet. Det är inte så många förunnat att ta ledigt, kanske ett helt år, för att kunna göra något i den här stilen. Man kanske måste ta en paus och jobba någon stans under resans gång eller använda vinsten efter en försäljning av en fastighet för att kunna genomföra en långsegling. Förutom inkomstbortfallet kostar givetvis en ändamålsenlig båt och annan utrustning väldigt mycket pengar. I den här bloggposten ska vi dels ge tips till dig som vill komma iväg inte riktigt ser möjligheten och dels tipsa om saker som det är bra att ta med sig.
Ensamseglare eller gast på annans båt?
Att segla riktigt långt en gång i livet är högst upp högst upp på mångas bucketlist. Med det menar man att det helt enkelt är vad de drömmer mest om att göra. I de flesta fall är det en idé som tyvärr stannar i drömstadiet. Det är dock inte så att man måste ha en egen båt och mycket kunskap om segling för att kunna sjösätta sitt drömprojekt. Många lite större båtar går jorden runt med blandade besättningar där alla inte känner varandra från början. Håller man ögonen öppna på olika forum och i hamnar som är kända för att locka till sig långseglare kan man hitta erbjudanden av det här slaget. Social förmåga är ofta en större tillgång än avancerade kunskaper inom segling. En stor del av utmaningen ligger nämligen i att kunna samarbeta och hålla sams med andra i besättningen under förhållanden som ibland kan vara väldigt utmanande. Om man inte är ensamseglare vill säga. Att vara helt ensam och ute på öppet hav är en upplevelse som har en särskild attraktionskraft på en viss kategori av seglare.
Vad ska man ha med i packningen?
Man vill inte ha tyngre last än nödvändigt när man ger sig på en seglats jorden runt eftersom extra kilon påverkar båtens egenskaper. Allt som gör så att man kan uppleva havet på ett så bra sätt som möjligt är dock bra att ta med. Kikare, kamera, fiskeredskap och kanske en app så att man artbestämma fåglar och fiskar är exempel på sådant som många tar med sig. Eller önskar att de inte glömt. ett smart iphoneskal som gör telefonen härdigare mot stötar och fukt är en sån där vardaglig grej som hjälpa en att klara sig helskinnad genom en lång seglats. Med en solcellsladdare kan man sedan använda telefonen under hela resan. Fast kanske inte till att ringa eller koppla upp sig på internet. Vi rekommenderar starkare kommunikationsutrustning än mobiltelefoner om man ska bege sig ut på öppet hav. Navigation via satellit gör att riskerna minskar betänkligt. Extra vatten och mat så att man klarar oförutsett väder när man till exempel korsar Atlanten, måste också finnas med i packningen.
Lämna ett svar