Odla din egen mat till segelutflykten i sommar

Finns det något ljuvligare än att sitta i båten och inta en härlig måltid? Aldrig smakar väl mat så gott som till sjöss. Det kan emellertid hända att du är trött på att ta med dig trista konserver och tråkig frystorkad mat. Då finns det faktiskt en lösning. Vad sägs om att odla din egen smakrika båtmat? Här berättar vi hur du går tillväga.

Så börjar du odla

Kanske drar du dig lite för odlingens underbara värld då du känner dig oerfaren. Det ska du inte göra. Alla kan faktiskt bli odlare och skaffa sin egen mat till bordet. Det är helt enkelt inte så svårt. Du behöver inte heller ha en trädgård för att kunna odla ganska rikliga mängder grönsaker. Det går även bra att odla på balkongen i odlingslådor. Hos wexthuset.com hittar du ett brett urval av frön till olika grödor. Vad sägs om att sätta din egen lök eller majs, bara för att ta några exempel?

Innan du börjar odla är det dock viktigt att ta reda på när du behöver så för att få en skörd lagom till segelsemestern. Det finns en hel del som går att så direkt i landet och som blir klart ganska fort. Knapriga rädisor och krispiga sommarmorötter är exempel på sådana grödor. Andra saker kan du behöva så i förväg för att driva upp plantor. Tomater behöver du till exempel så i mars/april, medan chili mår bra av att komma i jorden redan i januari/februari. Hos wexthuset.com finns tydliga instruktioner som gör det lättare för dig att veta vad växterna vill ha.

Så får du med maten på båten

På en båt finns ofta ganska lite utrymme för mat, men det finns en smart lösning på det problemet. Många grönsaker kan du faktiskt torka och göra egna grytbaser av. Dessa väger mycket lite och kan förvaras i påsar. Tillsätter du sedan vatten och fisk eller skaldjur från någon trevlig fiskebod har du en måltid som är värdig kungar och drottningar. Att torka sina grödor är inte svårt. Allt du behöver är en ört- och svamptork. En sådan är inte speciellt dyr och finns att hitta lite överallt. Du kan också välja att lufttorka dina grönsaker på en varm och torr plats, men det tar betydligt längre tid. Grönsaker som fungerar bra att torka är till exempel tomat, paprika, squash och rotfrukter. Du kan prova dig fram för att se vad du gillar bäst. Glöm heller inte att tillsätta smakrika örter till din grönsaksblandning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag