Köpa begagnad segelbåt eller bil – att tänka på

Ska du köpa en begagnad bil eller segelbåt? Då står du inför en mycket spännande och rolig händelse. Att köpa båt eller fordon är alltid lika kul, speciellt om det är en dröm som du väntat på att få uppfylla. Idag finns det många fina och välfungerande segelbåtar på andrahandsmarknaden som väntar på att få sjösättas igen, men innan du väljer vilken du ska ha är det viktigt att du kontrollerar båten noga.

Att köpa en begagnad bil eller segelbåt fungerar inte på samma sätt som när du köper en helt ny. Villkoren är inte desamma och risken är stor att du inte får med någon garanti. Detta kan dock skilja sig om du väljer att använda en seriös bil- eller båthandlare. Går du till en handlare som erbjuder begagnade fordon och båtar kan du få både garanti och kontrollerade fordon som du kan känna dig trygg med. Väljer du däremot att köpa en segelbåt från en privatperson behöver du vara betydligt mer uppmärksam. Tyvärr är det inte helt ovanligt att både båtägare och bilägare är oärliga, i hopp om att få iväg bilen så snabbt som möjligt.

Bästa tipsen när du ska köpa segelbåt

Precis som när du ska köpa en begagnad bil är det viktigt att du kontrollerar segelbåten noga innan du väljer att betala för den. Här nedan listar vi några punkter som du bör ha extra koll på. Känner du dig osäker på hur segelbåtens alla delar ska se ut eller hur de fungerar är det alltid bäst att du tar med dig en kunnig person. Du kan också välja att anlita en besiktningsman för uppdraget, men mer om detta nedan.

  • Servicedokument för både motor och båt
  • Kontrollera att båten har en CE-märkning om båten är byggd efter år 1998.
  • Titta på hur steglitser, skrov och genomföringar ser ut och leta efter slitage eller skador.
  • Kontrollera slitage och skador på motor såväl som båtens utrustning och interiör.
  • Hur luktar det i båten? Luktar det otrevligt kan det vara fel på avlopp eller mögel.
  • Provkör alltid båten innan du betalar för den.

Anlita besiktningsman inför ditt köp

Oavsett om du köper en begagnad bil eller en begagnad segelbåt är det en god idé att anlita en kompetent och kunnig besiktningsman. En besiktningsman kan gå igenom hela båten och, tack vare sin kunskap, ha lättare att upptäcka dolda fel. Det kan bespara dig mycket stora kostnader för service och reparation i framtiden.

Väljer du att anlita är det viktigt att du hittar en som är bra och som du skriver ett tydligt avtal med. I avtalet ska det stå vad besiktningen ska inkludera. Det är nämligen inte helt ovanligt att besiktningsmän vill kunna avskriva sig ansvar för fel som kan missas eller fel som gäller båtens motor. Innan du sätter din namnteckning på avtalet behöver du således läsa igenom det noga och säkerställa att du verkligen får en besiktning som du känner dig trygg med inför ditt köp av båt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag