Vilken sorts båt?
Så vilken sorts segelbåt bör jag börja med att segla? Det är en mycket logisk och vanlig fråga att ställa, speciellt i början. Sätter man sig in i alternativen upptäcker man snabbt en djungel. Vanligtvis brukar man kategorisera segelbåtar i olika typer och olika modeller. Modellerna utgörs alltså av varianter på typerna. De främsta typerna av segelbåtar är kölbåtar, jollar, sportbåtar, katamaraner, trimaraner och segelkanoter.
Kölbåtar är den typ av båt vars köl innehåller s.k. ballast. Detta tjänar till att öka båtens stabilitet genom att sänka tyngdpunkten och bidrar till att båten lättare kan kryssa (röra sig framåt genom sicksack-mönster via bidevindsegling och stagvändning). Kölbåtarna utgör den största gruppen av olika båttyper. Jolle, eller i detta fall segeljolle, är en mindre, öppen segelbåt som har ett centerbord i stället för – som kölbåtarna – fast köl. Dessa används oftast för kappsegling och är även vad de flesta lär sig att segla på innan de börjar segla större båtar. Sportbåtar är den sortens båtar som är konstruerade för kappsegling och oftast mindre i storleken. De kan även ha en mindre motor samt ratt och fördäck. Katamaraner är båtar som har två parallella skrov. Dessa parallella skrov med luftutrymme mellan förser båten med stabilitet genom att fördela dess vikt brett istället för med hjälp av tungt köl. Trimaraner är båtar med tre skrov, ett huvudskrov samt två s.k. utriggare. Både katamaraner och trimaraner är fördelaktiga att segla, hastighetsmässigt, då skroven är mycket smala vilket bidrar till lågt vågbildningsmotstånd även vid mycket höga hastigheter. Segelkanoter är en mindre båt med ett s.k. centerbord. Detta kan beskrivas som en utfällbar ”fena” under båten som bidrar till att motverka avdrift när vinden blåser från sidan. Segelkanoter har både akter- och förstäv vilket innebär att båda ändar av båten är spetsiga, som en kanot. Dessa används både för kappsegling och långfärdssegling, trots dess nätta storlek.
När du kontaktar en förening eller klubb för att lära dig segla kommer du förmodligen att få starta med en lite jolle för att lära dig grunderna. Det kan verka tråkigt i början om ditt mål är att segla större båtar. Men detta är ytterst nödvändigt då jollar är lätta att börja med på egen hand och ger dig möjligheten att direkt se effekterna av varenda kursändring. Om du seglar en jolle fel kommer du att märka detta! Därför är det bra att lära sig bemästra den då du kommer att vara hundra gånger mer självsäker när du så småningom tar dig an större båtar!
Lämna ett svar