Regler på sjön

Segling är en aktivitet som kan vara givande ur många perspektiv. För vissa är det ett utmärkt sätt att umgås med vänner och bekanta i naturskön miljö medan andra använder det för en stunds meditation och avkoppling. Oavsett hur du väljer att spendera din tid på sjön finns det några regler att ta hänsyn till. Precis som att trafikregler på vägarna underlättar för att hålla oss säkra och trygga måste även seglare ta hänsyn till vett och etikett på sjön. Medan vissa regler mest handlar om normer och konventioner är andra fastställda i lag och kan leda till allvarligare påföljder om de inte efterlevs.

I fråga om alkohol är det ingen tvekan om vad som gäller. Här är det precis samma regelverk som även styr trafik på vägarna. Det betyder att den lagliga gränsen ligger på 0.2 promille, men det är starkt rekommenderat att hålla nolltolerans när du är ute på sjön. Eftersom det är svårt att själv bedöma sin egen promillehalt är det sällan värt det att ta risken. Ett enkelt test för att se om du bör sätta dig i båten är om du skulle köra bil i samma tillstånd. Om svaret är nej bör du undvika en tur eller låta någon annan ta över spakarna.

Dreamy vignate shot of senior active couple enjoying the fresh ocean breeze on their leasure cruise on their yacht

Ett annat regelverk som varje seglare måste ta hänsyn till är väjningsplikten. Här gäller det att ha sunt förnuft eftersom sjön saknar trafikfiler som anvisar var det är tillåtet att köra. Istället finns det några tumregler som kan fungera som utgångspunkt i varje situation. Det som gäller för segelbåtar är att seglaren med vinden från babord som är väjningspliktig. Det är viktigt att komma ihåg att väjningsplikten gäller hela vägen tills båtarna har passerat varandra. På så sätt slipper du uppstå oklara situationer där två båtar hamnar alltför nära varandra.

Om du är passionerad kring din segling har du säkert sett till att inreda din båt på ett sätt som gör det behagligt att åka ut på vattnet. Samtidigt kan det vara lätt att låta ditt hem på fasta land hamna i skymundan. Lyckligtvis kan du köpa nya badrumsmöbler till ett bra pris och skapa en trevlig miljö även hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag