Motor på segelbåt

Skulle du kunna lämna ditt jobb, din familj och ditt liv i några år? Lämna allt, för att ta dig ut och upptäcka världen och lära dig nya saker? I sitt vardagliga liv kan det ibland hända att man inte reflekterar över vem man är, vad man tycker om, eller att ta det lugnt. Kanske finns det annat som livet har att erbjuda, utanför den bubbla vi lever i varje dag. För att finna vem du är, kan du besöka en psykolog. För att få reda på vad du egentligen tycker om, kan du rota i din fantasi. För att ta det lugnt, kan du meditera. Ett ungt par från norra Sverige vill finna just det lugnet, men ändå äventyret i en jordenrunt-resa – på en segelbåt. Hur tar man sig till inför resan? Är det dyrt? Vad ska man göra med sitt jobb, sin familj och sina vänner? Frågorna är många, och Rasmus Palo-Johansson och Tove Kvarnäs har svaren.

Inte en vanlig resa

Idag känner sig många människor sig stressade, och längtan efter avkoppling är stor. För att känna oss mer avkopplade, rekommenderas vi att träna, gå på yoga eller äta nyttigare. De flesta av oss arbetar året runt för att sedan åka på några veckors semester till ett semesterparadis såsom Spanien eller Grekland. Ofta står vila på kalendern, med mycket solande och avkopplande cocktails vid stranden eller poolen. Rasmus Palo-Johansson och Tove Kvarnäs från Kiruna, drömmer inte om en sådan semester, utan ett äventyr. Paret ska nämligen på en längre resa än så, då de seglar jorden runt. En ungefär rutt är bestämd, men annars är det vinden som bestämmer den flera år långa rundresan. Stoppen kan bli många, men också väldigt varierande. På äventyret hoppas Tove att hon bland annat kan lära sig att segla, men också få reda på hur hon hanterar allt det nya med ett äventyr. Rasmus är en erfaren seglare, och vill bland annat finna nya platser att jogga på. Något det båda har gemensamt, förutom att sträva efter utmaningar, är att de vill träffa nya människor.

Segla med vinden?

Hör man ordet segling, tänker man ofta på en båt som färdas med vindens kraft. Det låter väldigt miljövänligt, speciellt om man jämför att flyga eller bila runt jorden, med att istället segla runt den. Seglarna tar styr över båten, och styr med hjälp av vinden mot önskad riktning och ankomstplats. Vad gör man då om det är helt vindstilla, eller om vinden färdas i fel riktning? Faktum är att seglarbåtar också använder sig av motorer som en typ av hjälpmedel, och dieseloptimering ger billigare seglatser. Segling låter väldigt avkopplande och lugnt, där man ser och upptäcker mycket. Med ett perfekt seglarväder, är det inte mycket som kan stå i vägen för ett otroligt äventyr. Mycket måste dock förberedas innan, men också under själva färden. Man är inte längre i sitt trygga hem där det mesta finns tillgängligt. Men kanske är det just det vi behöver? Se livet och världen ur ett annat perspektiv, och inte ta allting för givet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag