Kurser i segling

Svensk segling har en lång historia tack vare att stora delar av vårt land gränsar till hav och kust. Segling är en del av vårt kulturarv och har länge varit ett sätt att transportera både människor och gods mellan olika orter och delar av landet och Europa. Svenska Seglarförbundet företräder segling som idrott i Sverige, och har cirka 115 000 medlemmar. Svenska Seglarförbundet organiserar kurser för barn och ungdomar under sommarhalvåret på flera ställen runt om i Sverige. Här finns det också möjlighet att utbilda sig till instruktör och ta skepparexamen.
1200px-Preparation_for_schooner_race

Teori och praktik

Under en kurs i segling fokuserar man både på teori och praktik. En del av kurserna bör handla om så kallat båtvett Alltså hur man beter sig ombord på en segelbåt för att arbetet och seglingen ska gå smidigt, samt hur man kommunicerar på bästa sätt för att undvika olyckor. Det är också viktigt att öva på knopar och på hur man på bästa sätt förtöjer båten. Ytterligen en aspekt av teoretisk kunskap som bör förmedlas vid en kurs i juniorsegling är hur man hanterar en båt som kapsejsat och hur man undviker olyckor vid tuffare väderlag. Den här typen av information kan med fördel förmedlas utanför båten och bryggan, för att förstärka allvaret i den information som ges. Många seriösa seglingskurser har en lokal för den här typen av samtal, inredd med bord, stolar och eventuellt ett litet kök. Hitta snygga och praktiska möbler till ert klubbhus på nätet, och skapa ett trivsamt rum med mysiga fåtöljer och soffa. Ett väl inrett klubbhus kan också användas vid de kurstillfällen när vädret inte lämpar sig för segling, då man kan fördjupa sig i teori-delen av kursen.

Segling för alla åldrar

Många seglingskurser för juniorer börjar från och med 5 eller 6 års ålder. Barnet behöver ha en viss ålder för att kunna förstå hur man på bästa sätt uppför sig till sjöss, och att det är viktigt att inte springa runt och busa på en båt eller en brygga. Många barn börjar med att segla optimistjolle. En optimistjolle är en nästan fyrkantig liten båt gjord för en person. Man seglar alltså ensam i en optimistjolle, och tack vare att jollen är relativt lättstyrd passar den bra för en yngre publik. I takt med att juniorerna blir äldre och mer vana vid båtar och segling kan båtarna också bli större och mer krävande. Seglingskurser för juniorer från 12 år och uppåt brukar inkludera en eller två nätter till havs där man sover på båten. En fantastisk upplevelse för alla yngre seglare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag