Att klä sig rätt för alla seglingsväder

Uttrycket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” används ofta i seglingssammanhang. Segling är en sport och fritidsaktivitet som alltid utförs utomhus och därför måste seglare anpassa sig efter vädret. De flesta väljer att segla på sommaren när vädret är som finast, men många väljer att segla även under tidig vår och sen höst. Då är vädret oftast betydligt ruskigare och kallare vilket kräver en annan typ av kläder. Dessutom kan väderleken ändras drastiskt från den ena dagen till den andra. Så länge man är rustad för de alla olika slags seglingsväder så kommer inte upplevelsen att försämras. Det finns friluftskläder som passar alla typer av seglingsväder oavsett hur kallt och blåsigt det än är.

Kläder i regn

Många ogillar att segla när det regnar, men med rätt kläder kan det bli en ganska mysig och häftig upplevelse. Om det regnar och man är ute till sjöss krävs det såklart att man har ordentligt regnställ, stövlar och gärna en huvudbonad som skyddar mot regnet. Regnstället måste bestå av både jacka och byxor. Om man går i blöta kläder riskerar man att bli nedkyld.

Kläder i kyla

Så länge det inte är is på sjön går det att segla. Många gillar att segla under senhösten och tidig vår, men då gäller det att klä på sig ordentligt. Förutom ett ordentligt seglarställ med vind- och vattentät jacka och byxor krävs det även ett ordentligt underställ och varma strumpor. Vid låga temperaturer kan det krävas flera lager och eventuellt en tjockare jacka. Om man är jolleseglare använder man oftast torrdräkt under de kalla månaderna. Det är viktigt att tänka på att man kan bli nedkyld även under sommarmånaderna i Sverige. Om man är ute under många timmar är det bra att ta med sig ett extra ombyte. Det är inte ovanligt att seglare blir nedkylda. Många obligatoriska certifikat vid längre havsseglingar samt utbildningar av skeppare och seglingsinstruktörer innefattar därför kursmoment hur man hanterar nedkylning och hypotermi.

Kläder i hård vind

Ute på havet är vindarna oftast kalla vilket innebär att man måste klä sig varmt. Vid hård vind gäller det såklart att man ha ett vindtätt seglarställ bestående av jacka och byxor. När det blåser mycket ökar risken för kapsejsning, framför allt vid jollesegling. Det innebär att båten går runt och seglaren riskerar att hamna i vattnet. En torrdräkt eller en våtdräkt är därför ett bra val.

Kläder i värme

De allra flesta väljer att segla när det är soligt och varmt. Det är dock viktigt att tänka på att det kan bli kyligt ute på sjön även under de soliga och varma sommardagarna. Ute på vattnet blåser det oftast mer än i hamn. Därför kan det vara mycket kallare på vattnet än vad det är på land. Man bör alltid packa med en vindtät jacka, även de dagar då solen skiner som mest. Det är även viktigt att tänka på att solen är extremt stark ute på vattnet. Därför bör man även bära hatt, solglasögon och solkräm med hög solskyddsfaktor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag