Hobby med historia

 

Segling är en underbar sport och fritidsaktivitet som innebär mycket fart och fläkt likaväl som lugn och harmoni. Sedan lång tid tillbaka har människan burit sig över havet i båtar, med transport och fraktning som primär avsikt. Det är tyvärr svårt att fastställa under vilken historisk tidsperiod de första segelbåtarna nyttjades på grund av bristande fynd och dokumentation, men det talas om ca 5000 f Kr. Då ska egyptierna varit de första som gav sig ut på havet med riktiga segeldukar, trots att de som räknas som det första handels- samt sjöfararfolket var fenicierna.

 

Tidigare hade olika segel-konstruktioner i form av djurhud använts men nu började riktiga dukar vävas, sys och användas. Enligt ett flertalBodrum, Turkey - February 28, 2015: CFM BAYK Winter Trophy Sailing series race 2015 in Bodrum,Turkey.Aquavit team. historiska uppgifter ska fenicierna vara de folk som på sin tid hade de mest komplicerade och välutvecklade seglarteknikerna. De visste hur de skulle navigera genom att förhålla sig till stjärnorna, konstruera båtar som utgjordes av köl och även kryssa i kraftig motvind. De olika tekniker och konstruktioner spred sig och utvecklades med tiden till säregna varianter. Exempelvis under 700-talet då vikingarnas plundringsfartyg, som anföll bland annat Paris, England och Hamburg, seglades med hjälp av helt fyrkantiga segel. Varianterna blev fler och fler brukades allt flitigare. I samband med ångbåtens genombrott i slutet av 1700-talet fasades segelfartygen successivt ut från alla kommersiellt syftade transporter. Men seglarkonsten dog inte ut för detta, snarare tvärt om. Segling fortsatte som transport och nöje fram till idag då den blomstrar lika starkt.

Vill man börja segla bör man förbereda sig på att registrera mycket information under kort tid och lägga det på minnet. Trots att det, för de flesta nybörjare, räknas som en fritidsaktivitet och utövas under relativt riskfria förhållanden får man inte glömma att säkerheten är den mest väsentliga beståndsdelen inom konsten. När man bemästrar all kunskap om denna kan man börja utmana sig själv och pröva sina kunskaper. Ett vanligt sätt att göra detta inom segling är att trotsa vädret. Som seglare bör du förvänta dig fridfulla färder, vackra solnedgångar och förlåtande vindar likaväl som skonlösa oväder, piskande regnskurar och värkande muskler när du dyngsur kommer hem och kryper ner i ditt badkar. Men med upplevelserna som kunskapen och slitet medför i åtanke, är definitivt värt det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GetMag